Bakan Koca, ‘kızamıktan ölüm’ iddialarını yalanladı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, endişe uyandıran “kızamıktan ölüm” iddialarının asılsız olduğunu açıkladı.
Fahrettin Koca’nın açıklamaları şöyle:
Ülkemizde kızamık vakalarına bağlı ölümlerin olduğu yönünde medyada yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Konuyla ilgili rahatsız edici argümanlar temelsizdir. Bu açıklama kamuoyunu gerçekler hakkında bilgilendirme ihtiyacından doğdu.
Öncelikle şu değerli bilgiye dikkat çekmek isteriz: Kızamık nedeniyle ölüm söz konusu değildir. Kızamığa bağlı olduğu veya olabileceği iddia edilen ölüm nedeni, HIV/AIDS hastalığına bağlı çoklu organ yetmezliği. Hasta yabancı uyruklu olup 2015 doğumludur.
Bilindiği gibi sağlık çalışanlarımızın ilgili programa uygun olarak yürüttüğü çalışmalar sonucunda ülkemizde kızamık hastalığı tamamen kontrol altına alınmıştır. Ancak son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yurt dışından gelen olaylar nedeniyle kızamık vakalarında artış olduğu bir gerçektir.
COVID-19 Pandemisi döneminde maalesef artan aşı reddi kampanyalarına rağmen sağlık çalışanlarımızın çabaları sonucunda ülke genelinde çocuklarımızın KKK-I aşısı oranı %95’in üzerinde tutuldu. Aşı reddi nedeniyle aşılanamayan çocuk sayısının giderek azalan Takip/Aşı Durum Bilgi Olum Formu ile bildirilmesi sevindiricidir. Türkiye’deki yabancılar için farklı aşı kapsamı hesaplanmaktadır. Bu oran MMR aşısı için %87 ile %92 arasında seyretmektedir.
Aşı Danışma Kurulumuzun önerisiyle 2019 yılından bu yana çocuklarımıza bir yaşından itibaren üç doz kızamık aşısı uyguluyoruz. Bilimsel bilgiler kızamık döneminde aşılama takvimine titizlikle uyulmasının faydasına işaret ediyor. Bu vesileyle vatandaşlarımızı çocuklarının sağlığı için aşı konusunda titiz olmaya davet ediyoruz.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kızamık vakalarının artması nedeniyle ülkemizdeki çeşitli üniversitelerden bilim insanlarından oluşan Aşı Danışma Kurulu ve Kızamık Teyit Komisyonu tarafından alınan kararlar doğrultusunda yoğun kontrol stratejileri uygulamaya konulmuştur. Ocak 2023 itibari ile İstanbul’dan başlayarak tüm illerimizde uygulanmaktadır.
Bu denetim stratejileri çerçevesinde:
- Tüm olayların (ev, okul, iş yeri ve hastane) temaslıları belirlenir, temas sonrası profilaksi çalışmaları yapılır ve en uzun kuluçka döneminde temaslılar izlenir.
- Vaka görülen yerlerde saha çalışmaları ile etkili olaylar aranır, aşı olan ve olmayan çocuklar saha grupları halinde aşılanır.
- Özellikle insanların gruplar halinde yaşadığı yerlerde (geçici barınaklar, geri gönderme merkezleri, yurtlar vb.), gelişmiş sürveyans çalışmaları ile gerekli taramalar ile aktif olay araştırmaları yapılmakta ve yaşlarına göre aşılanmamış veya eksik aşılanmış bireyler aşılanmış
- Sağlık kurumlarına şüpheli bir olay uygulaması durumunda triyaj ve izolasyon tedbirlerinin güçlendirilmesi maksimize edilmiştir. Sağlık çalışanlarının kızamığa karşı bağışık olduğu kanıtlanamıyorsa aşı yapılır.
- İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen riskli bölgelerdeki konutlara gidilerek aşılama çalışmaları yapılıyor.
- Benzer şekilde askerlerin, turizm dairesi çalışanlarının ve havalimanlarında görev yapan işçilerin aşıları yapılıyor.
- Aile hekimlerimiz yanlarında kayıtlı olan çocukların aşılanma durumlarını gözden geçirerek, yaşlarına göre eksik aşılanan tüm çocukları acilen aşılamaları konusunda uyarılmıştır.
- Göçmen sağlık merkezlerinden ve yabancı uyruklu polikliniklerinden hizmet alan kişiler acilen değerlendirilmekte ve yaşına göre eksik aşılanan tüm çocuklar acilen aşılanmaktadır.
Aşı Danışma Kurulu’nun bu ayki son toplantısında mevcut durum değerlendirildi, durumun stabil olduğu belirlendi ancak çalışmaların bire bir ciddiyetle sürdürülmesine karar verildi.
Sağlık teşkilatımız bu konuda gerekli tüm çalışmaları uluslararası normlar çerçevesinde yürütmektedir. Halk, duyurunun vereceği bir güvence duygusu içinde olmalı ve aşılama için gerekli hassasiyet gösterilmelidir.