TÜRKONFED’den ‘ŞEHİR’ üç şehre yükseldi
Türk Girişim ve İşadamları Konfederasyonu (TÜRKONFED), Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve Habitat Derneği, bölgede kalıcı konutlar yapılana kadar “sürdürülebilir yaşam merkezleri” yaratmak için geniş bir paydaş ağının katılımıyla “Ortak İşbirliği Platformu”nu kurdu.
Depremde ağır hasar gören Hatay-Samandağ, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da ‘Kasaba’ adlı yaşam merkezleri oluşturacak olan platform, ilk merkezini Hatay-Samandağ’da kurmaya başladı.
AFAD başkanlığında, Samandağ Koordinatör Valiliği ve Samandağ Kaymakamlığı ile uyum içinde Samandağ Belediyesi tarafından Cavecık ve Kurtderesi mevkiinde barınak olarak kullanıma bırakılan 16 dönümlük alanda heyetine başlayan KASABA projesi hayata geçirildi. , ilk etapta 266 yaşam alanını kapsayacak. Samandağ’da ikinci etapta devreye alınacak alanla birlikte 500 yaşam alanı ve 100 donatı alanı olmak üzere toplam 600 yapıdan oluşan sürdürülebilir bir yaşam merkezi tamamlanmış olacak.
Proje kapsamında devlet kurumlarının kullanımına bırakılacak alan kapsamında her ilde 600 konteyner olmak üzere toplam 1.800 konteynerden oluşan merkezler oluşturulacak. Barınma amaçlı kurulacak iki oda ve bir banyodan oluşan konteynerler, bir konutun tüm temel ihtiyaçlarını içerecek şekilde hazır teslim edilecek.
Sanayi sitelerine entegre edilmesi hedeflenmektedir.
Diğer konteynerler revir, sağlık ocağı gibi sağlık hizmetleri; anaokulları ve sınıflar gibi eğitim alanları; oyun, kütüphane, kadın merkezi, yaşlılara özel alanlar, kır kahvesi gibi sosyal donatılar; Atölye, ticaret ve sanayi gibi çalışma alanları ile depo, güvenlik ve yönetim alanlarını kapsayacak.
Kamu kurumları ve yerel yönetimlerin iş birliği ile hayata geçirilen KASABA projesi kapsamındaki bir diğer değerli hedef ise bu merkezlerin şehirlerdeki ekonomik faaliyet alanlarına entegre edilmesi olarak belirlendi. Bu kapsamda Ortak İşbirliği Platformu’nun kullanımına bırakılacak alanlarda kurulacak yaşam merkezlerinin organize sanayi bölgeleri veya küçük sanayi siteleri ile entegre edilmesi de amaçlanıyor.
Amaç, göçü ve iş gücü kaybını önlemektir.
Böylece depremden etkilenen şehirlerden göçün önlenmesi, istihdam ve iş gücü kaybının önüne geçilmesi ve bölgedeki üretime katkı sağlanması amaçlanıyor.
Samandağ’daki ilk KASABA’da altyapı çalışmaları hızla devam ederken, iş dünyası konteyner alımı için harekete geçti. Denizli Genç İş İnsanları Derneği’nin (DEGİAD) 50, Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ADSİAD) 25, OMEGA Grubu’nun 10 konteyner bağışıyla başlayan seferberlik kampanyasına ek olarak, konut ve sosyal alanlar için gerekli mal ve teçhizat da iade edildi. iş dünyasının desteği ile sağlanacaktır.